Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorDrożdż, Anna
dc.contributor.authorŚwitała-Trybek, Dorota
dc.date.accessioned2025-12-19T12:20:28Z
dc.date.available2025-12-19T12:20:28Z
dc.date.issued2025-12-16
dc.identifier.issn1506-6541
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11089/57065
dc.description.abstractThis article addresses the topic of homemade bread production in rural areas of south-western Poland during the second half of the 20th century. The study focuses on selected localities within the Silesian, Opole, and Lower Silesian voivodeships. Its foundation rests on primary source materials gathered as part of the research conducted for the Polish Ethnographic Atlas [PEA], based on a standardized questionnaire titled Folk Material Culture. The core of this study consists of archival record – particularly the narratives of respondents and the metanarratives of researchers – which represent the most valuable aspect of the collected materials. The article presents the findings of an analysis of these archival sources. It discusses the methods of bread preparation, the tools and equipment necessary for this process, and the various ingredients involved, including sourdough starter used in making bread dough. In addition, the study addresses selected magical practices traditionally associated with bread-making. The documented accounts reveal not only traditional methods of preparing bread but also the evolving nature of these practices in the context of broader socio-economic transformations. These include the impact of modernization on everyday life and the influence of multicultural environments, particularly in regions inhabited by postwar settlers. The data thus provide a valuable basis for understanding the processes of change affecting domestic bread production in the postwar period.en
dc.description.abstractW tekście zostało przybliżone zagadnienie domowej produkcji chleba na wsi w drugiej połowie XX w. w południowo-zachodniej Polsce. Dotyczy to wybranych miejscowości w województwach: śląskim, opolskim i dolnośląskim. Podstawę opracowania stanowią materiały źródłowe zgromadzone w ramach badań dla Polskiego Atlasu Etnograficznego w oparciu o jednolity kwestionariusz „Ludowa kultura materialna”. Największą wartością tych zapisów są narracje badanych i metanarracje badaczy, które zachowały się w materiałach archiwalnych, dlatego też one stanowią trzon tego artykułu. W niniejszym opracowaniu zaprezentowane zostały wyniki analizy wspomnianych zapisów. Omówione zostały sposoby przygotowania chleba i niezbędne do tego celu sprzęty, a także różne składniki, w tym zakwas, wykorzystywane do wyrobu ciasta chlebowego. Poruszony został również temat wybranych praktyk magicznych związanych z tym działaniem. Wiele wypowiedzi ukazuje nie tylko tradycyjne działania podejmowane w celu przygotowania tego produktu, ale także dynamikę zmian zachodzących, zarówno pod wpływem modernizacji różnych przestrzeni życia codziennego, jak i tych, które były efektem funkcjonowania w środowisku wielokulturowym (dotyczy to w szczególności obszarów zamieszkałych przez osadników). Dzięki tym wiadomościom możliwe jest wnioskowanie o procesach zachodzących w tym zakresie w okresie powojennym.pl
dc.language.isoen
dc.publisherWydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiegopl
dc.relation.ispartofseriesZeszyty Wiejskiepl
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0
dc.subjectbreaden
dc.subjectPolish Ethnographic Atlasen
dc.subjectSilesian Voivodeshipen
dc.subjectOpole Voivodeshipen
dc.subjectLower Silesian Voivodeshipen
dc.subjectchlebpl
dc.subjectPolski Atlas Etnograficznypl
dc.subjectwojewództwo śląskiepl
dc.subjectwojewództwo opolskiepl
dc.subjectwojewództwo dolnośląskiepl
dc.titleBread Baking Traditions in the Second Half of the 20th Century in the Silesian, Opole, and Lower Silesian Voivodeships in the Light of the “Polish Ethnographic Atlas” as Source Materialsen
dc.title.alternativeTradycje wypieku chleba w drugiej połowie XX w. w województwach śląskim, opolskim i dolnośląskim w świetle materiałów źródłowych Polskiego Atlasu Etnograficznegopl
dc.typeArticle
dc.page.number165-183
dc.contributor.authorAffiliationDrożdż, Anna - Uniwersytet Śląski w Katowicach, Wydział Humanistyczny, Instytut Nauk o Kulturzeen
dc.contributor.authorAffiliationŚwitała-Trybek, Dorota - Uniwersytet Opolski, Wydział Filologiczny, Instytut Językoznawstwaen
dc.identifier.eissn2657-4373
dc.referencesBiegeleisen H., Lecznictwo ludu polskiego, Kraków 1929.en
dc.referencesBohdanowicz J., “Polski Atlas Etnograficzny – wykładnia zadań i metod pracy,” [in:] Komentarze do Polskiego Atlasu Etnograficznego, vol. 1: Rolnictwo i hodowla, part 1, ed. J. Bohdanowicz, Wrocław 1993.en
dc.referencesChwalba A., „Rok obrzędowy,” [in:] Obyczaje w Polsce od średniowiecza do czasów współczesnych, ed. A. Chwalba, Warszawa 2006.en
dc.referencesDeskur P., Chleb powszedni. Historia pieczywa w Polsce, Warszawa 2010.en
dc.referencesGauda A., Dziedzictwo kulturowe Lubelszczyzny. Kultura ludowa, Lublin 2001.en
dc.referencesKopaliński W., Słownik symboli, Warszawa 2006.en
dc.referencesKowalski P., Chleb nasz powszedni. O pieczywie w obrzędach, magii, literackich obrazach i opiniach dietetyków, Wrocław 2000.en
dc.referencesKubiak I., Kubiak K., Chleb w tradycji ludowej, Warszawa 1981.en
dc.referencesLach K., “Kołacz weselny w starych i nowych odsłonach (przykład pogranicza śląsko-morawskiego),” [in:] Dziedzictwo kulinarne Śląska w nowych kontekstach interpretacyjnych, eds. L. Przymuszała, D. Świtała-Trybek, Opole 2021.en
dc.referencesPośpiech J., Zwyczaje i obrzędy na Śląsku, Opole 1987.en
dc.referencesSimonides D., Od kolebki do grobu. Śląskie wierzenia, zwyczaje i obrzędy rodzinne w XIX wieku, Opole 1988.en
dc.referencesSzymańska M., Dziedzictwo kulturowe południowej części powiatu raciborskiego. Kultura agrarna, wierzenia i praktyki religijne oraz tradycje kulinarne, Wrocław–Krzanowice 2024.en
dc.referencesŚwitała-Mastalerz J., Świtała-Trybek D, Śląska spiżarnia. O jodle, warzyniu, maszketach i inkszym pichcyniu, Koszęcin 2014.en
dc.referencesŚwitała-Trybek D., Przymuszała L., „Na beztydzień i od święta – o tradycyjnych zupach w śląskim menu,” [in:] Polska i świat przez kuchnię. Studia o dziedzictwie kulinarnym, eds. A. Kamler, D. Pietrzkiewicz, K. Seroka, Warszawa 2018.en
dc.referencesWalęciuk-Dejneka B., Chleb w folklorze polskim – w poszukiwaniu znaczeń, Siedlce 2010.en
dc.referencesWijas-Grocholska E., “Kołocz w tradycji i współczesnej kulturze Śląska Opolskiego”, Notatnik Skansenowski. Rocznik Muzeum Wsi Opolskiej 2013, no. 2.en
dc.referencesZawadzka A., Kultura kulinarna w Polsce ludowej, Warszawa 2017.en
dc.contributor.authorEmailDrożdż, Anna - anna.drozdz@us.edu.pl
dc.contributor.authorEmailŚwitała-Trybek, Dorota - dorota.switala-trybek@uni.opole.pl
dc.identifier.doi10.18778/1506-6541.31.07
dc.relation.volume31


Pliki tej pozycji

Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord

https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0
Poza zaznaczonymi wyjątkami, licencja tej pozycji opisana jest jako https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0