Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorDmytriieva, Kateryna
dc.date.accessioned2018-02-19T15:21:01Z
dc.date.available2018-02-19T15:21:01Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.issn1508-1117
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11089/24092
dc.description.abstractThis paper is intended to describe the most significant features of restaurant facilities industry and its territorial organization in Kyiv region. Restaurant facilities can bee seen as a part of economics that develops rapidly during last decades, ensuring economic growth and providing workplaces. It is also a crucial part of the tourist infrastructure, public space and an interesting cultural phenomenon which broadens knowledge about food traditions around the world. Kyiv region is such a part of Ukraine where processes of the restaurant facilities development could be observed multilaterally through all types of restaurant enterprises – cafes, bars, catering, restaurants, street food points, delivery etc. In the paper, the significance of restaurant facilities in the economy has been outlined. The analysis of statistic data and personal observations has been conducted to examin the condition of territorial organization of restaurant facilities of Kyiv city and adjoying territories. Correlation analysis of restaurant industry interconnections and cluster analysis for determination of regional differences has been implemented. Presented research leads to the condition of restaurants facilities industry from the perspective of the Human Geography and demonstrates the latest trends in its development. In addition, problems and ways of improving the restaurant industry in Kiev has been identified and finally some recommendations about proceeding research has been proposed.en_GB
dc.description.abstractPrezentowany artykuł ma na celu opisanie najważniejszych cech sektora usług restauracyjnych i jego organizacji terytorialnej w okręgu kijowskim. Gastronomia może być postrzegana jako część ekonomiki, która w ciągu ostatnich dziesięcioleci notuje dynamiczny rozwój, przyczyniając się do wzrostu gospodarczego i zapewniając miejsca pracy. Stanowi także istotną część infrastruktury turystycznej i przestrzeni publicznej, ułatwia komunikację międzyludzką i stanowi interesujące zjawisko kulturowe, które rozpowszechnia wiedzę i różne tradycje żywieniowe na całym świecie. W regionie kijowskim procesy rozwoju gastronomii można zaobserwować we wszystkich rodzajach lokali konsumpcyjnych – w kawiarniach, barach, usługach kateringowych, restauracjach, punktach typu fast food, w sferze dostaw itp. W pracy podkreślono znaczenie obiektów restauracyjnych w gospodarce. Przeprowadzono analizę danych statystycznych i osobistą obserwację przestrzennej organizacji obiektów restauracyjnych w Kijowie i przyległych terenach. Dokonano również analizy korelacji powiązań przemysłu restauracyjnego i analizę klastrów w celu określenia różnic regionalnych. Przeprowadzone badania prowadzą do określenia stanu rozwoju obiektów gastronomicznych z perspektywy geografii człowieka i prezentują najnowsze trendy w rozwoju tej dziedziny gospodarki. Ponadto zidentyfikowano problemy i sposoby poprawy branży restauracyjnej w Kijowie, a także zaproponowano kilka zaleceń dotyczących dalszych badań.pl_PL
dc.language.isoenen_GB
dc.publisherWydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiegoen_GB
dc.relation.ispartofseriesActa Universitatis Lodziensis. Folia Geographica Socio-Oeconomica; 29; 29
dc.subjectrestaurant facilitiesen_GB
dc.subjectterritorial organizationen_GB
dc.subjecturban developmenten_GB
dc.subjectKieven_GB
dc.subjectusługi gastronomicznepl_PL
dc.subjectorganizacja przestrzennapl_PL
dc.subjectrozwój miastapl_PL
dc.subjectKijówpl_PL
dc.titleRestaurant facilities: territorial organization and significance in Human Geography (evidence from Kyiv Region)en_GB
dc.title.alternativeUsługi gastronomiczne: organizacja przestrzenna i miejsce w geografii człowieka (przykład Obwodu Kijowskiego)pl_PL
dc.typeArticleen_GB
dc.rights.holder© Copyright by Authors, Łódź 2017; © Copyright for this edition by Uniwersytet Łódzki, Łódź 2017en_GB
dc.page.number[93]-105
dc.contributor.authorAffiliationDepartment of Economic and Social Geography, Faculty of Geography, Taras Shevchenko National University of Kyiv
dc.identifier.eissn2353-4826
dc.referencesAlonzo R., 1995, Upstart Guide Owning Managing a Restaurant, Kaplan Business, New York: 1– 225.pl_PL
dc.referencesAtkins P., Bowler I., 2001, Food in society: economy, culture, geography, Arnold, London: 1–11.pl_PL
dc.referencesBerezhnoi I., 1980, Development of public catering in Ukraine, Vyscha Shkola, Kyiv: 1–215.pl_PL
dc.referencesBernardi E., Bosio A., 2012, Un-dissociating architecture and agriculture: urban food and agri-tecture, Ravensbourne, http://www.academia.edu/11131069/Un-dissociating_architecture_and_agriculture_Urban_food_and_agri-tecture (accessed on: 05.09.2016).pl_PL
dc.referencesDatabase of Kyiv region “Doroga”, http://www.doroga.ua/restaurants/Kievskaya/1057 (accessed on: 05.09.2016).pl_PL
dc.referencesDatabase of Kyiv restaraunts “Lasoon”, http://lasoon.com.ua/ (accessed on: 05.09.2016).pl_PL
dc.referencesDoroshenko V., 2005, Geography of internal trade, Kyiv University Publishing Center, Kyiv: 1–19.pl_PL
dc.referencesDudnyk I., 2002, Territorial organization of services, Asmi, Poltava: 1–100.pl_PL
dc.referencesGlazyschev V., 2008, Urban studies. Part 1, Europe, Moscow: 11–14.pl_PL
dc.referencesGodsmark С., 2005, How to start and run your own restaurant, How To Content, A division of How To Books Ltd., Oxford: 1–247.pl_PL
dc.referencesHOTREC (European trade association of hotels, restaurants and cafes – Hotrec), http://www.hotrec.eu/ (accessed on: 05.09.2016).pl_PL
dc.referencesKarsekin V., 1990, Regional problems of public catering development, Vyscha Shkola, Kyiv: 1–27.pl_PL
dc.referencesKuznetsova N., 1997, Basics of economics of hotel and restaurant facilities, University of Tourism, Kyiv: 1–173.pl_PL
dc.referencesLawson F., 1994, Restaurant planning and design, Van Nostrand Reinhold, New York: 1–335.pl_PL
dc.referencesLhermitte M., 2009, Reinventing European growth, Ernst Young’s European attractiveness survey, http://www.eyeim.com/pdf/Attractivite%202009%20Web.pdf (accessed on: 05.09.2016).pl_PL
dc.referencesMales L., 2011, Centrality and publicity. Strategies of Kyiv Urban Future: a collection of public discussions, articles, interviews and projects, Alfa-Print, Kyiv: 28–35.pl_PL
dc.referencesMarvin B., 1991, Restaurant Basics: Why Guests Don’t Come Back and What You Can Do About It, Wiley, New York: 1–240.pl_PL
dc.referencesMezentsev K., 2004, Regional forecasting of social and economic development: A manual, Kyiv University Publishing and Printing Center, Kyiv: 12–20.pl_PL
dc.referencesNational Restaurant Association, 2015, Facts at a Glance, http://www.restaurant.org/News-Research/Research/Facts-at-a-Glance (accessed on: 02.05.2016).pl_PL
dc.referencesOtsuka M., 2015, Food Service Hotel Restaurant Institutional. Japan HRI Food Service Sector Report 2014, USDA Foreign Agricultural Service, GAIN Report Number:JA 4519, Washington, 1–40.pl_PL
dc.referencesPyatnytska G., 2007, Restaurant business of Ukraine: market transformation, innovative development, structural shift: monograph, KNTEU, Kyiv: 1–44.pl_PL
dc.referencesSloan D., Leith P., 2004, Culinary taste: consumer behavior in the international restaurant sector, Elsevier Butterworth Heinemann, Oxford: 44–56.pl_PL
dc.referencesState Standards of Ukraine 4281: 2004, Restaurant facilities. Classification, http://document.ua/zakladi-restorannogo-gospodarstva-klasifikacija-nor2728.html (accessed on: 05.09.2016).pl_PL
dc.referencesState Statistics Service of Ukraine, http://www.ukrstat.gov.ua/ (accessed on: 02.05.2016).pl_PL
dc.referencesState Statistics Service of Ukraine, Kyiv City Department, http://www.kiev.ukrstat.gov.ua/ (accessed on: 02.05.2016).pl_PL
dc.referencesState Statistics Service of Ukraine, Kyiv Region Department, http://oblstat.kiev.ukrstat.gov.ua/ (accessed on: 02.05.2016).pl_PL
dc.referencesSteel C., 2008, Hungry City: How Food Shapes Our Lives, Random House, London: 228–255.pl_PL
dc.referencesUsov V., 1990, Organization of services in restaurants, Vysshaya Shkola, Moscow: 1–208.pl_PL
dc.referencesWalker J., 2008, Restaurant from concept to operation, John Wiley Sons, Inc., Hoboken: 1–493.pl_PL
dc.referencesYurkivskyi V., 1989, Geography of services sphere, Ukrvuzpoligraf, Kyiv: 1–81.pl_PL
dc.contributor.authorEmailk.dmytriieva@gmail.com
dc.identifier.doi10.18778/1508-1117.29.05


Pliki tej pozycji

Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord