dc.contributor.author | Stokłosa, Łukasz | |
dc.contributor.author | Szpara, Krzysztof | |
dc.contributor.author | Wójcik, Joanna | |
dc.date.accessioned | 2023-04-26T08:58:14Z | |
dc.date.available | 2023-04-26T08:58:14Z | |
dc.date.issued | 2022-12-30 | |
dc.identifier.issn | 0867-5856 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11089/46875 | |
dc.description.abstract | Sustainable tourism development and digital transformations are among the key issues that should be taken into account when preparing contemporary tourism degree programmes. In order to offer an innovative curriculum, systems thinking and knowledge from the intersection of many areas including tourism, geography, information and communication technology, management, teaching methodology and psychology are required. The adaptation of curricula should also take into account the experience of universities outside Poland which have often successfully implemented programmes covering sustainable development issues for many years and have feedback on the satisfaction of both graduates and employers. This article presents the results of the work of an international consortium of universities from Germany, Poland, Serbia and Switzerland which developed a course programme on ‘ICT as a tool for the development and promotion of sustainable tourism’ that can be adapted by a wide range of organisations such as universities, NGOs and tourism training companies. | en |
dc.description.abstract | Zrównoważony rozwój turystyki oraz transformacja cyfrowa są jednymi z kluczowych zagadnień, które powinny zostać uwzględnione podczas przygotowywania współczesnych programów studiów w obszarze turystyki. Aby zaoferować innowacyjny program nauczania, wymagane jest myślenie systemowe oraz wiedza z pogranicza wielu obszarów, m.in. turystyki, geografii, technologii informacyjno‑komunikacyjnych, zarządzania, metodyki nauczania, psychologii. Dostosowanie programów nauczania powinno uwzględniać również doświadczenia uczelni spoza Polski, które często z powodzeniem od wielu lat wdrażają programy obejmujące zagadnienia zrównoważonego rozwoju i posiadające informacje zwrotne dotyczące satysfakcji zarówno absolwentów, jak i pracodawców. W artykule przedstawiono wynik prac międzynarodowego konsorcjum uczelni z Niemiec, Polski, Serbii oraz ze Szwajcarii, jakim jest opracowany program kursu „ICT jako narzędzie rozwoju i promocji zrównoważonej turystyki”, możliwy do zaadaptowania przez wiele organizacji, takich jak: uczelnie wyższe, organizacje pozarządowe, firmy szkoleniowe z obszaru turystyki. | pl |
dc.language.iso | en | |
dc.publisher | Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego | pl |
dc.relation.ispartofseries | Turyzm/Tourism;2 | en |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0 | |
dc.subject | education programmes | en |
dc.subject | sustainable tourism development | en |
dc.subject | ICT tools | en |
dc.subject | ABCDE model | en |
dc.subject | key competences | en |
dc.subject | Erasmus projects | en |
dc.subject | programy kształcenia | pl |
dc.subject | zrównoważony rozwój turystyki | pl |
dc.subject | narzędzia ICT | pl |
dc.subject | model ABCDE | pl |
dc.subject | kompetencje kluczowe | pl |
dc.subject | projekty Erasmus | pl |
dc.title | How to teach sustainable tourism development: The ICT4STD project | en |
dc.title.alternative | Jak uczyć o zrównoważonym rozwoju turystyki – na przykładzie projektu ICT4STD | pl |
dc.type | Article | |
dc.page.number | 127-143 | |
dc.contributor.authorAffiliation | Stokłosa, Łukasz - University of Information Technology and Management in Rzeszów, Institute of Aviation Management | en |
dc.contributor.authorAffiliation | Szpara, Krzysztof - Maria Curie-Skłodowska University in Lublin, Faculty of Earth Sciences and Spatial Management, Department of Regional Geography and Tourism | en |
dc.contributor.authorAffiliation | Wójcik, Joanna - University of Information Technology and Management in Rzeszów, Department of Cognitive Science and Mathematical Modeling | en |
dc.identifier.eissn | 2080-6922 | |
dc.references | Alejziak, B. (2014). Kwalifikacje i kompetencje pracowników turystyki. Próba diagnozy turystycznego rynku pracy. Folia Turistica, 32, 117–144. | en |
dc.references | Alejziak, B. (2018–2019). Podsektor biur podróży. In: T. Burzyński (ed.), Badanie opinii pracodawców na temat obecnych i przyszłych kompetencji pracowników w sektorze turystyki (pp. 43–67). Kraków: Rada ds. Kompetencji Sektora Turystyka, Instytut Turystyki w Krakowie Sp. z o.o. | en |
dc.references | Alejziak, B. (2020). Kształcenie akademickie a poziom kompetencji społecznych studentów kierunku turystyka i rekreacja. Turyzm/Tourism, 30 (2), 75–85. http://dx.doi.org/10.18778/0867-5856.30.2.08 | en |
dc.references | Alejziak, W. (2000). Turystyka w obliczu wyzwań XXI wieku. Kraków: Albis. | en |
dc.references | Ali, A., Frew, A.J. (2010a). ICT – an innovative approach to sustainable tourism development. Journal of Hospitality Application & Research, 5, 28–58. | en |
dc.references | Ali, A., Frew, A.J. (2010b). ICT and its role in sustainable tourism development. In: U. Gretzel, R. Law, M. Fuchs (eds), Information and Communication Technologies in tourism (pp. 479–491). Vienna: Springer. https://doi.org/10.1007/978-3-211-99407-8_40 | en |
dc.references | Borkowski, K., Mazanek, L. (2018–2019). Podsektor hotelarstwa. In: T. Burzyński (ed.), Badanie opinii pracodawców na temat obecnych i przyszłych kompetencji pracowników w sektorze turystyki (pp. 68–88). Kraków: Rada ds. Kompetencji Sektora Turystyka, Instytut Turystyki w Krakowie Sp. z o.o. | en |
dc.references | Buckler, C., Creech, H. (2014). Shaping the future we want. UN Decade of Education for Sustainable Development (2005–2014). Final report. Retrieved from: https://sustainabledevelopment.un.org/content/documents/1682Shaping%20the%20future%20we%20want.pdf (10.06.2022). | en |
dc.references | Buhalis, D. (2003). eTourism: Information technology for strategic tourism management. Harlow: Prentice Hall. | en |
dc.references | Burzyński, T. (ed.) (2018–2019). Badanie opinii pracodawców na temat obecnych i przyszłych kompetencji pracowników w sektorze turystyki. Kraków: Rada ds. Kompetencji Sektora Turystyka, Instytut Turystyki w Krakowie Sp. z o.o. | en |
dc.references | Cantoni, L. (2018). eTourism for heritage: Heritage and sustainable tourism: The role and challenge of Information and Communication Technologies. In: S. De Ascaniis, M. Gravari-Barbas, L. Cantoni (eds), Tourism management at UNESCO World Heritage Sites (pp. 67–74). Lugano: Università della Svizzera italiana. | en |
dc.references | Cembruch-Nowakowski, M., Kaganek, K. (2018–2019). Podsektor rekreacji i rozrywki. In: T. Burzyński (ed.), Badanie opinii pracodawców na temat obecnych i przyszłych kompetencji pracowników w sektorze turystyki (pp. 157–187). Kraków: Rada ds. Kompetencji Sektora Turystyka, Instytut Turystyki w Krakowie Sp. z o.o. | en |
dc.references | Çinar, K. (2020). The digital revolution: Impact on tourism education. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 8 (4), 2417–2443. https://doi.org/10.21325/jotags.2020.719 | en |
dc.references | Dryglas, D., Burzyński, T. (2018–2019). Podsektor turystyki uzdrowiskowej. In: T. Burzyński (ed.), Badanie opinii pracodawców na temat obecnych i przyszłych kompetencji pracowników w sektorze turystyki (pp. 136–156). Kraków: Rada ds. Kompetencji Sektora Turystyka, Instytut Turystyki w Krakowie Sp. z o.o. | en |
dc.references | European Commission (2022). Erasmus+ EU programme for education, training, youth and sport. Retrieved from: https://erasmus-plus.ec.europa.eu/projects (10.06.2022). | en |
dc.references | González-Salamanca, J.C., Agudelo, O.L., Salinas, J. (2020). Key competences, education for sustainable development and strategies for the development of 21st century skills: A systematic literature review. Sustainability, 12 (24), 10366. https://doi.org/10.3390/su122410366 | en |
dc.references | Hatipoglu, B., Ertuna, B., Sasidharan, V. (2014). A referential methodology for education on sustainable tourism development. Sustainability, 6 (8), 5029–5048. https://doi.org/10.3390/su6085029 | en |
dc.references | Inui, Y., Wheeler, D., Lankford, S. (2006). Rethinking tourism education: What should schools teach? Journal of Hospitality, Leisure, Sport and Tourism Education, 5 (2), 25–35. | en |
dc.references | Kaczmarek, J., Stasiak, A., Włodarczyk, B. (2005). Produkt turystyczny. Warszawa: Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne. | en |
dc.references | Kowalczyk, J. (ed.) (2009). Standardy jakości w turystyce. Poradnik wdrażania. Ministerstwo Gospodarki i Pracy, Departament Turystyki. | en |
dc.references | Krippendorf, J. (1987). The holiday makers: Understanding the impact of leisure and travel. Oxford: Heinemann Publishing. | en |
dc.references | Kruczek, Z. (2018–2019). Podsektor przewodników turystycznych i pilotów wycieczek. In: T. Burzyński (ed.), Badanie opinii pracodawców na temat obecnych i przyszłych kompetencji pracowników w sektorze turystyki (pp. 113–135). Kraków: Rada ds. Kompetencji Sektora Turystyka, Instytut Turystyki w Krakowie Sp. z o.o. | en |
dc.references | Kruczek, Z., Raciborski, J. (2017). Trendy w sektorze edukacji dla turystyki i ich wpływ na rynek pracy. Kraków: Rada ds. Kompetencji. Sektor Turystyki. Akademia Wychowania Fizycznego w Krakowie, Wydział Turystyki i Rekreacji. https://doi.org/10.13140/RG.2.2.14748.33925 | en |
dc.references | Mika, M. (2008). Przemiany pod wpływem turystyki na obszarach recepcji turystycznej. In: W. Kurek (ed.), Turystyka (pp. 406–482). Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN. | en |
dc.references | Pawlusiński, R. (2008). Gospodarcze aspekty turystyki. In: W. Kurek (ed.), Turystyka (pp. 339–405). Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN. | en |
dc.references | Schmücker, D., Horster, E., Kreilkamp, E. (2019). The impact of digitisation and big data analysis on the sustainable development of tourism and its environmental impact. Final report. Retrieved from: https://www.umweltbundesamt.de/sites/default/files/medien/1410/publikationen/2019-12-04_uib_08-2019_big-data_tourismus_en.pdf (16.09.2022). | en |
dc.references | UNEP, UNWTO (2005). Making tourism more sustainable: A guide for policy makers. Retrieved from: https://www.e-unwto.org/doi/epdf/10.18111/9789284408214 (16.09.2022). | en |
dc.references | Wałek, T., Abram, M. (2018–2019). Podsektor gastronomii. In: T. Burzyński (ed.), Badanie opinii pracodawców na temat obecnych i przyszłych kompetencji pracowników w sektorze turystyki (pp. 89–112). Kraków: Rada ds. Kompetencji Sektora Turystyka, Instytut Turystyki w Krakowie Sp. z o.o. | en |
dc.contributor.authorEmail | Stokłosa, Łukasz - lstoklosa@wsiz.edu.pl | |
dc.contributor.authorEmail | Szpara, Krzysztof - krzysztof.szpara@mail.umcs.pl | |
dc.contributor.authorEmail | Wójcik, Joanna - jwojcik@wsiz.edu.pl | |
dc.identifier.doi | 10.18778/0867-5856.32.2.07 | |
dc.relation.volume | 32 | |