Analyze of farm nitrogen budget in the geographical and historical land of Wielkopolska in 1843–2012
Streszczenie
Celem pracy była ocena intensywności gospodarowania azotem w rolnictwie na podstawie bilansu
na powierzchni pola w zmieniających się granicach regionu Wielkopolski ze stolicą w Poznaniu.
Do badań wybrano 14 okresów na przełomie trzech wieków – XIX, XX i XXI. Powierzchnia
badanego regionu wahała się od 8151 km2 w 1992 r. do 39 503 km2 w 1946 r. W XIX w. obszar
Wielkopolski znajdował się pod panowaniem pruskim. Region ten miał jednak dużo większą autonomię
niż ziemie w pozostałych zaborach. Dzięki temu rolnictwo rozwijało się tutaj dość prężnie.
Bardzo szybko wzrastała ilość gospodarstw stosujących maszyny i urządzenia rolnicze. To tutaj po
raz pierwszy zastosowano motor elektryczny w rolnictwie, czy też wprowadzono aparat udojowy.
Zaczęto też stosować zwiększone dawki nawozów mineralnych, które praktycznie do II wojny
światowej w wielu regionach kraju były traktowane jako pomocnicze. We wszystkich analizowanych
okresach kultura rolna była tutaj dużo bardziej rozwinięta niż w pozostałych regionach kraju.
Azot jest jednym z najważniejszych składników plonotwórczych. Jego nadwyżki, niewykorzystane
w produkcji rolniczej, ulegają rozproszeniu w środowisku, wywołując w nim niekorzystne
zmiany. Obliczony w pracy bilans azotu uzależniony był w głównej mierze od sytuacji gospodarczo-
politycznej oraz administracyjnej, która wpływała na stopień intensyfikacji produkcji rolnej
tego regionu. Zabory, dwie wojny światowe, zmiana stosunków społecznych na wsi oraz ustroju
państwa, przemiany gospodarcze, światowy kryzys agrarny w okresie międzywojennym, nieudolne
reformy na wsi w okresie powojennym, wprowadzenie agrominimum w latach 60. XX w.,
czy nowe problemy gospodarki kapitalistycznej po 1989 r. wpływały na fluktuacje intensywności
gospodarowania w rolnictwie. Miało to swoje odzwierciedlenie w wynikach bilansu azotu. Salda obliczonego bilansu wahały się w zakresie od – 33,69 do 103,72 kg N∙ha-1 UR. Do roku
1955 saldo azotu wykazywało wartości ujemne. Z sozologicznego punktu widzenia jest to saldo
poprawne, ponieważ nie powstają nadwyżki tego składnika, które mogą ulec rozproszeniu w środowisku
i zagrażać jakości ekosystemów naturalnych. Uwzględniając jednak aspekt gospodarczo-
-ekonomiczny nie jest to sytuacja akceptowalna. Minusowe saldo oznacza, że więcej składnika
jest wynoszone z pola niż na nie trafia. W dłuższej perspektywie czasu może to doprowadzić do
jednostronnego wyczerpania składnika z gleby oraz obniżenia wskaźników biologicznych i produkcyjnych
plonu. Po 1955 r. notowano już tylko salda dodatnie, co było spowodowane wzrostem
intensywności gospodarowania, ale także zwiększonym zużyciem nawozów mineralnych.